Atracții

Paradisul și împrejurimile sale – Bucurați-vă de fiecare moment al vacanței dvs.!

Praid

Localitatea Praid este cea mai mare comună din Harghita. Înglobează Ocna de Jos, Ocna de Sus şi micul cătun Békástanya, cu doar 140 de locuitori. Dinspre vest, Praidul este poarta judeţului Harghita. Aici valea se strâmtează şi mai mult, munţii se încumetă mai aproape. Peisajul este un mic paradis pentru cei, care nu se limitează să savureze împrejurimile doar gonind, din maşini şi autobuze.

Salina Praid

Odata ajunşi la nivelul Bazei de agrement, vă puteţi bucura de prezenţa tuturor dotărilor specifice unei mici comunităţi: sistem de iluminat, wireless şi televiziune, terenuri de joacă pentru copii, spaţii de creaţie şi agrement, capelă ecumenică, cafenea, cinema 3D şi o farmacie cu produse naturiste. Toate acestea având menirea de a oferi o recreere pentru cei care vor să petreacă clipe plăcute într-un mediu plăcut si inedit. Temperatura medie anuală din subteran este de 16 grade Celsius.

Canionul de sare Praid

Rezervația naturală se află în sudul satului Praid pe cursul inferior al Văii Corundului, are o suprafață de 60 ha și este localizată la sud-estul Dealului Sării. Acesta acoperă cel mai mare zăcământ de sare din țară, ale cărui rădăcini sunt îngropate până la 2,7-3 km adâncime. Diapirul de sare pe orizontală are o formă ușor eliptică, având diametrul de 1,2 – 1,4 km, iar pe verticală are forma unei uriașe ciuperci. Cheile Corundului se întind in partea de sud-vest a Muntelui de sare Praid. Aici apa a străpuns sarea și canionul format este din stânci de sare și creste de sare ce asociază fenomene de carst salin cu doline, polje, diaclaze, pâlnii de dizolvare și lapiezuri ce asociază existența unor izvoare cu ape sărate. Din canion prin potecile laterale, se pot vizita câteva doline mai mari semi-închise cu vegetație și microclimat specific, care sunt străjuite de stânci și pereți de sare ce prezintă o frumusețe exotică cu totul aparte.

Castelul Rapsóné

Mii de turiști bogați si vindecători caută în fiecare an minele lor de sare și băile sărate. În timp ce pe străzile micului sat transilvănean există o mulțime de haos plin de umor în căldura verii, doar o mică parte a vizitatorilor vizitează satul într-un loc legendar numit Castelul Rapsóné. Deși vechiul castel este doar câteva îngrămădite de piatră de andezit, iar istoricii au opinii diferite despre originea și utilizarea, mediul natural în care el înconjoară realitatea și povestea.

Mina aragonică – Korond

Mina aragonitului corona este situată în câțiva hectare de teren de la marginea de nord a Korondului, la 2 km de sat, vizavi de baia Árcsó, lângă autostrada la o altitudine de 643 de metri. Apele sărate, zăcămintele de calcar, aici sunt coroana aragonită. Dacă aici sunt plasate plante sau alte obiecte în apă sărată, cremele de scurtă durată se formează și devin colorate. Colorarea sa se datorează, în principal, compușilor de fier găsiți în diferite forme și a culorii galben deschis la sulful stratificat.

Ceramică de Corund

Corund este unul dintre centrele olăritului popular din Transilvania.[3]
Economia localității este bazată pe activități în domeniul olăritului, fabricarea produselor ceramice, exploatarea și prelucrarea primară a lemnului, producerea obiectelor din pai și rogojină, producerea articolelor din lână și iască. Un rol important îl au însă și serviciile, comerțul cu produse artizanale, agroturismul, dar și agricultura prin cultura plantelor și creșterea animalelor.

Lacuri helioterme Sovata

Lacurile din Sovata sunt renumite atât pentru efectul terapeutic cât și pentru fenomenul de heliotermie.  Deasupra apei sărate, există un strat de apă proaspătă provenită din precipitații.  Acest strat de apă proaspătă nu se amestecă cu apa sărată, ci se menține la suprafață, acționând ca un izolator termic.  Astfel, temperatura apei din lacuri variază în funcție de acumularea căldurii solare în apa sărată. Lacul Ursu este unicul lac helioterm din Europa și cel mai mare din lume!

Casa Fluturilor din Praid

Casa Fluturilor din Praid este o curiozitate. A fost deschisă în primăvara anului 2012 de Asociația Geografică Vulticulus. În spațiul amenajat cu plante tropicale și un mic lac a fost creat un microclimat tropical, în care suntem înconjurați de fluturi din America de Sud, Asia și Africa. Se pot admira aici sute de exemplare din 14-16 specii de fluturi, iar organizatorii se îngrijesc de completarea efectivului, fiindcă viața fluturilor este de numai câteva săptămâni. Vizitatorii sunt așteptați în lunile calde.

Băile sărate din Praid

În anul 2012 ştrandul sărat a fost demolat integral şi în toamna anului 2013 s-a început reconstrucţia băilor sărate, finanţate de Salina Praid. În vara anului 2014 a fost finalizată reconstrucţia şi a rezultat cel mai modern ştrand sărat artificial din ţară, având sistem de recirculare şi filtrare ale apei sărate. În prezent ştrandul sărat este alimentat cu apa sărată pompată din mina Gh. Doja, de la o adâncime de 150 m. Această apă, care după o staţionare de câteva luni în bazinul din subteran, îşi dobândeşte o salinitate foarte mare, formează o atracţie aparte, deoarece eşuează orice tentativă de înot, turiştii plutesc neputincioşi la suprafaţă, asemănător unor dopuri de plută.

Áprily Lajos Casa de memoriu

Școlile elementare ale lui Lajos au fost ținute la Parajd, și-a început liceul la Școala de Gimnastică Szekelyudvarhely, la vârsta de doisprezece ani, în 1899, împreună cu familia sa din Kolozsvar. El a studiat la Colegiul Reformat, printre profesorii lui au fost Dezső Kovács și János Seprődi. În 1909 a obținut o calificare maghiaro-germană de la Facultatea de Arte din Cluj-Napoca. După ce sa întors din călătoria de o lună de la Paris la Nagyenyed, va fi profesoară: mai întâi la școala de formare a cadrelor didactice din Colegiul Bethlen, din 1910 până la liceu. Anul următor sa căsătorit, partenerul său a fost Ida Schéfer.

Mormîntul lui Farkaslaki Tamási

A wonderful serenity has taken possession of my entire soul, like these sweet mornings of spring which I enjoy with my whole heart. I am alone, and feel the charm of existence in this spot, which was created for the bliss of souls like mine. I am so happy, my dear friend, so absorbed in the exquisite sense of mere tranquil existence, that I neglect my talents. I should be incapable of drawing a single stroke at the present moment; and yet I feel that I never was a greater artist than now.

Sízés a bucsinon, bogdánon

Li Europan lingues es membres del sam familie. Lor separat existentie es un myth. Por scientie, musica, sport etc, litot Europa usa li sam vocabular. Li lingues differe solmen in li grammatica, li pronunciation e li plu commun vocabules. Omnicos directe al desirabilite de un nov lingua franca: On refusa continuar payar custosi traductores. At solmen va esser necessi far uniform grammatica, pronunciation e plu sommun paroles. Ma quande lingues coalesce, li grammatica del resultant lingue es plu.