LÁTNIVALÓK

Parajd és környéke – Élvezze a nyaralás minden egyes pillanatát!

Parajd

Parajd község, melyhez Felsősófalva és Alsósófalva is hozzátartozik, Erdély egyik legnépszerűbb turisztikai helysége, a Kárpát-medence legjelentősebb sóbányászati helye. Híres a légúti panaszokat  gyógyító sóbányájáról, illetve a reumás bántalmakra, porcsérülésekre, visszérre, nőgyógyászati bántalmakra és különböző bőrbetegségekre ajánlott só- és jódtartalmú gyógyfürdőjéről. Ezen a településen helyezkednek el a Mircse-kulcsosházak is, amelyek a Sóbányától és a Wellness Központtól ötperces sétányira találhatók.

Parajdi sóbánya

A föld alatti világ gigantikus méreteivel csúcsszezonban naponta több ezer látogatót vonz. Leérve a látogatási, „50-es” szintre, a felszínhez viszonyítva 120 méter mélyen, egy kisváros minden felszereltségével találkozhatunk. Világítás, vezeték nélküli internet, televízió, játszóterek, foglalkoztató és kikapcsolódási terek, ökumenikus kápolna, kávézó, 3D moziterem és egy gyógynövényes szaküzlet. Mindezek segítenek önöknek, hogy az itt eltöltött időt minél jobban ki tudják használni.

Parajdi Sószoros

A parajdi Sóhát és Sószoros országos védettségű, geológiai természetvédelmi terület. A Sószoros, a bánya bejáratához viszonyítva a Sóhát túlsó oldalán fekszik. A Sóháton főleg dolinák, víznyelők teszik változatossá a tájat, ezzel szemben a Só-szorosban – ahol a só kibújik az agyagrétegek alól – éles, lándzsahegyszerű tüskék, karr formák csipkéjének látványa fogadja a látogatót. A sós források mentén gyakoriak a sóvirágzások. A karr formákra és a sóvirágzásokra jellemző, hogy nem időtállók, már az első nagyobb csapadékmennyiség módosítja, eltörli őket, helyükbe pedig újak születnek. A szikes talajon csak gyér, sótűrő növényzet telepszik meg, mint a sziksófű.

Rapsóné vára

Rapsóné várának romjai Parajd határában a Kis-Küküllő és a Nagyág völgyén felfelé haladva emelkedő sziklacsoport egyik csúcsán állnak. Ősszékely várnak tartják, eredete, sorsa ismeretlen, az 1974. évi ásatások alapján 11-12. századinak tartják. Bár az egykori várra csupán néhány habarccsal összeillesztett andezit kő utal, és a történészek is más-más véleményen vannak eredetét illetően, a természeti környezet, amelybe ékelődik a valóság és a mese határán található.

Aragonitbánya, Korond

Az aragonitbánya néhány hektárnyi területen fekszik Korond északi határában, a községtől 2 km-re, Árcsó-fürdővel átellenben.  Az itt feltörő sós vizek, meszes lerakódások eredménye a korondi aragonit. Ha az itt található sós vízbe növények, vagy más tárgyak kerülnek, rövid idő múlva kérges bevonat keletkezik rajtuk és elszíneződnek. Színeződését főleg a különböző alakban előforduló vasvegyületeknek köszönheti. Messze földön egyedinek mondható e jelenség, a környék lakossága „székely drágakőnek” is nevezi.

Korondi kerámia

Korond jeles nagy község Hargita megyében, a település a leghíresebb és legismertebb erdélyi helységek egyike. Neve elválaszthatatlan a népi kerámiától, a népi fazekasság egyik erdélyi központja. A fazekasság jelenti a népművészet továbbélését, a hagyományok folytatását, és a helybeliek jólétét is. Korond hagyományait őrizve a korszerűsödő székely falu típuspéldája, a fazekas iparra alapozva kereskedelmi, idegenforgalmi, és művelődési szerepköre egyre számottevőbb. Hírnevét a hagyományos népi mesterségeknek köszönheti, ugyanis azon ritka települések közé tartozik, ahol még ma is élő mesterség a fazekasság és a taplófeldolgozás.

Szovátai sóstavak

A Medve-tó Szovátafürdő legjellegzetesebb tájeleme, formáját tekinte egy medveszőrméhez hasonlít, nevét is innen kapta. A tó heliotermikus jellegének is köszönhetően óriási érdeklődésnek örvend abban az értelemben, hogy nyáron a napsugarak hatására jelentősen felmelegszik. A nagy medvét további gyógyhatású tavak is körbeölelik: Fekete-tó, Mogyorósi-tó, Zöld-tó, Vörös-tó, Rigó-tó.

Parajdi Lepkeház

A parajdi Lepkeház igazi kuriózum. 2012 tavaszán hozta létre a Vulticulus Földrajzi Társaság. A trópusi mikroklímával, trópusi növényekkel, kis tóval rendelkező, speciálisan kiépített térségben, dél-amerikai, afrikai és ázsiai lepkék röpködnek. 14–16 lepkefaj többszáz egyede röpköd körülöttünk, a szervezők pedig gondoskodnak az állandó utánpótlásról, hiszen a lepkék élettartalma csupán néhány hét. Az év meleg hónapjaiban várják a látogatókat.

Parajdi sós vizű strand

2014-től 5600 négyzetméteren elterülő megújult kikapcsolódási és gyógykezelési kis oázis várja a szabadtéri strandolókat egy modern épületegyüttesben. A medencék vízellátását a sóbányából kiszivattyúzott tiszta sós vízzel táplálják. Ennek a sós víznek, a föld alatti sókamrában való hosszas tárolása során, oly nagy lesz a konyhasó-koncentrációja, hogy a fürdővendégek parafadugóként lebegnek a felszínén, és szinte képtelen vállalkozásnak tűnik az egyszerű úszás is. Az erős sóoldat gyógyhatása és a koncentráltsága környékbeli ritkaság.

Áprily Lajos Emlékház

Aligha van versolvasó ember, akit el ne bűvölne ez a költészet, amellyel egy tiszta lelkű, szerényen, sőt szemérmesen nagy műveltségű, egyértelmű világossággal gondolkodó és érző művészember kifejezi magát. Áprily költészetéről minden igazán emberséges, művelt és emelkedett lelkű, de soha verset nem író ember úgy érezheti, hogy ő is megírhatná, ha olyan nagyon jól tudna verset írni, mint Áprily.

„Rengetegekből suhog a Küküllő,
… kék szajkók úsznak át a lelkemem.” (Parajd, 1897)

Farkaslaka, Tamási Áron sírja

A székelység nagy írója Farkaslaka nyugati szélén, a római katolikus templom és temető mögötti virágos parkban, a két cserefa között nyugszik végakarata szerint. Farkaslakán járt elemi iskolába majd a székelyudvarhelyi katolikus főgimnázium tanulója volt, amit halála után róla neveztek el.

Bogdán-sípálya

A Bogdán Sí- és Szabadidőközpont 1200 méter tengerszint feletti magasságban helyezkedik el Parajd község és a Bucsin-tető között, a 15-ös kilométerkőnél. A gyönyörű hegyvidéki környezetben elhelyezkedő Bogdán-tető nagyszerű lehetőséget biztosít a látogatók számára a természet felfedezésére. Festői táj, hegyek és erdő látványa, friss levegő és fenyőillat csalogatják a pihenni és sízni vágyó vendégeket.